Kök Hücre Bülteni'nin 25. sayısında yayımlanan tanıtım yazısı
Prof. Dr. Alp Can da mikroskobun uzun öyküsü ile başlıyor kitabına. Tarihini son derece akılcı ve akıcı aktararak başladığı MİKROSKOPİ, optiğin temel kavramları ve ışık kaynağına göre amaç ve kullanımları değişen mikroskopları içeren “Işığın Göz Kırpışları” ile sürüyor. 30 yılı aşkın süredir elde ettiği kendi mikrograflarıyla desteklenen bölümlerin ardından “enerji dolu” bir bölüm geliyor. “Enerji Dokunuşları” adlı bu bölümde elektronların saçılarak görsel bilgiye nasıl dönüştüğünü anlıyoruz. “Yaşamın Gerçek Yüzü” bölümündeyse yansıyan ışıktan yararlanarak stereomikroskop ile yaşamın nasıl üç boyutlu görüntülendiğine tanık oluyoruz. Alp Hoca sonunda mikroskoplardan elde ettiğimiz mikrografları bilimsel yayınlara veya sunumlara nasıl hazırlamamız gerektiğine ilişkin birçok önemli bilgiyi ve ayrıntıyı, yılların içinden süzülüp gelen dikkatli deneyimlerini biz okurlara aktarıyor. MİKROSKOPİ etkili ve özgün görsel içerdiğinden dolayı okuması ve anlaşılması kolay olduğu kadar aynı zamanda göze hitap eden bir renk cümbüşü de. “Yaşam Bilimlerinde A’dan Z’ye MİKROSKOPİ” yaşam bilimleri alanında; mikroskop kullanan tüm bilim insanları için büyük bir bilgi birikimi ve deneyimle; güzel Türkçemizle yazılmış temel bir masaüstü kitabı olarak hazırlanmış. Kuşkusuz, lisans ve lisansüstü derslerde kaynak kitap olmayı çoktan hak ediyor. Bitirirken… Kameradan “bakan ve gören” bir yönetmenin iyi bir senaryoyu bizlere etkileyici olarak sunması gibi, Prof. Dr. Alp Can da bilimsel bulguları uygun mikroskopi tekniğiyle “bakıp”, “görüp”, gördüğümüzü de en iyi biçimde “sunmanın tüm doğru yollarını” bir yönetmen ustalığıyla aktarıyor bizlere kitabında. Gözünüze, elinize, emeğinize sağlık Sayın Alp Can Hocam… Sayın Hocam; MİKROSKOPİ'yi bitirdim, emeğinize sağlık. Naçizane değerlendirmemi sizinle paylaşmak isterim. Kitap o kadar yalın ve sade bir dille yazılmış ki anlatılanı anlamamak mümkün değil. Genellikle bilim kitabı okurken çektiğim sıkıntı kitap seçimi idi. Özellikle Türkçe kaynaklarda olmak üzere birçok bilim kitabı yalınlık açısından okumayı çok zorlaştırıyordu. Cümleler muğlak, cümlelerin ve paragrafların birbiri ile ilişkisi kurulmamış oluyordu. Özellikle muğlak cümleler hem okumamı, hem anlamamı zorlaştırıyor; hem de 'bu bölümün yazarı anlattığı şeyi anlamamış sanırım' düşüncesini uyandırıyordu. Ancak kitabınızı okumaya ayırdığım 3 günün ne kadar doğru bir karar olduğuna hala gönülden inanıyorum. Bir cümleyi iki defa okumama ihtiyaç duyurmayacak şekilde yalın ifade edilmişti; anlaşılması dikkat ve analiz gerektiren mevzular dahi. Kitabı okurken anlamanın verdiği haz, kitap bittiğinde bilmenin verdiği haz ile katlanarak arttı ve günlük pratiğimizde uyguladığımız eylemlerin nedenlerini öğrenmek mikroskoplara ve mikroskopiye bakış açımı değiştirdi. Saygılarımla.
Süleyman Erol *** Sayın Hocam;
Patoloji Kongresi'nde kitabınızı gördüm ve hemen aldım. Çok güzel ve çok eksikliğini hissettiğim bir kaynak. Son derece sistematik olarak hazırlanmış. Yaşam Bilimlerinde çalışan çok kişi için yararlı olacağını düşünüyorum. Ülkemize bu şekilde özgün bir kaynak kazandırdığınız için kutluyorum ve çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla. Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
***
Alp Hocam; "Yaşam Bilimlerinde A'dan Z'ye Mikroskopi" muhteşem bir kitap; inanılmaz bir bilgi hazinesi. Mikroskopi konusunda aklıma gelen her sorunun cavabı var; ve denizaltı resimlerinden alıştığımız gibi resimler de mükemmel. Sizi çok tebrik ediyorum ve çok teşekkür ediyorum. Keşke İngilizcesi de olsa da öğrencilerimize bu kitabı kullanarak bir mikroskopi dersi versem diye düşündürttü. Prof. Dr. Batu Erman Sabacı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
|