JoomlaWatch Stats 1.2.7 by Matej Koval


Yaşam Bilimlerinde A'dan Z'ye

MİKROSKOPİ


Ankara Nobel Tıp Kitabevi www.ankaranobel.com

ISBN: 978-605-9215-66-4

TÜBA-TESEP Birincilik Ödülü - 2020

Kök Hücre Bülteni'nin 25. sayısında yayımlanan tanıtım yazısı




348 sayfa

4 Kısım - 10 Bölüm

662 Çizim ve Resim

18 Panel

40 Tablo

İngilizce-Türkçe Terimler Listesi




Yaşam Bilimlerinde A'dan Z'ye Mikroskopi

1. Bölüm - Mikroskobun Uzun Öyküsü
IŞIĞIN GÖZ KIRPIŞLARI (IŞIK MİKROSKOPİ)
2. Bölüm - Optikte Temel Kavramlar ve İlkeler
3. Bölüm - Işık Mikroskobunun Bölümleri
4. Bölüm - Işık Mikroskobunda Kontrast Artırma Teknikleri
Aydınlık Alan Mikroskobu
Karanlık Alan Mikroskobu
Faz Kontrast Mikroskobu
Polarizasyon Mikroskobu
Diferansiyel İnterferans Kontrast Mikroskobu
Hoffman Modülasyon Kontrast Mikroskobu
5. Bölüm - Flüoresan Mikroskobu ve Türevleri
Geniş Alan (Geleneksel) Flüoresan Mikroskobu
Konfokal Mikroskobu
Multifoton Mikroskobu
Süper Çözünürlük Mikroskobu
TIRF Mikroskobu
Işık Tabakası Flüoresan Mikroskobu
6. Bölüm - Işık Mikroskobunun Kullanımı
ENERJİ DOKUNUŞLARI (ELEKTRON MİKROSKOPİ)
7. Bölüm - Elektron Mikroskobiye Giriş ve Geçirimli Elektron Mikroskobu
8. Bölüm - Taramalı Elektron Mikroskobu, VP-SEM, STEM ve FIB-SEM
YAŞAMIN GERÇEK YÜZÜ (STEREOMİKROSKOPİ)
9. Bölüm - Stereomikroskop
BİR FOTOĞRAF ALABİLİR MİYİM (FOTOMİKROGRAFİ)
10. Bölüm - Dijital Görüntüleme ve Sunum
İngilizce-Türkçe Terimler Listesi




Arka Kapak'tan

Alp Can Hocamız alanımızdaki Türkçe temel kaynak eksikliğini görüp doldurarak günümüze ve geleceğe eser bırakmakta büyük bir usta.  Hocamız, “Kök Hücre”den sonra bir başka boşluğu doldurmak için yine büyük emek vermiş; bu kez geçmişten, 420 yıl öncesinden başlayıp geleceğe doğru uzanan önemli bir kaynakla karşımızda: Yaşam Bilimlerinde A’dan Z’ye MİKROSKOPİ. “Bakmaktan görmeye, görmekten anlamaya…” diyor kitabın girişinde. Bakıyor, doldurulması gereken boşluğu görüyor ve başlıyor anlatmaya kitabında. Ben de hayranlık içinde incelediğim bu değerli eser için “anladığını iyi anlatmaya…” diye küçük bir ek yapmak istiyorum. Çünkü bilim dünyasında, anladığınız bilgiyi iyi anlatmak için iyi kanıtlara ihtiyaç vardır ve mikroskop ile elde edilen görseller de bunun en önemli araçlarıdır.

Prof. Dr. Alp Can da mikroskobun uzun öyküsü ile başlıyor kitabına. Tarihini son derece akılcı ve akıcı aktararak başladığı MİKROSKOPİ, optiğin temel kavramları ve ışık kaynağına göre amaç ve kullanımları değişen mikroskopları içeren “Işığın Göz Kırpışları” ile sürüyor.

30 yılı aşkın süredir elde ettiği kendi mikrograflarıyla desteklenen bölümlerin ardından “enerji dolu” bir bölüm geliyor. “Enerji Dokunuşları” adlı bu bölümde elektronların saçılarak görsel bilgiye nasıl dönüştüğünü anlıyoruz. “Yaşamın Gerçek Yüzü” bölümündeyse yansıyan ışıktan yararlanarak stereomikroskop ile yaşamın nasıl üç boyutlu görüntülendiğine tanık oluyoruz. Alp Hoca sonunda mikroskoplardan elde ettiğimiz mikrografları bilimsel yayınlara veya sunumlara nasıl hazırlamamız gerektiğine ilişkin birçok önemli bilgiyi ve ayrıntıyı, yılların içinden süzülüp gelen dikkatli deneyimlerini biz okurlara aktarıyor.

MİKROSKOPİ etkili ve özgün görsel içerdiğinden dolayı okuması ve anlaşılması kolay olduğu kadar aynı zamanda göze hitap eden bir renk cümbüşü de. “Yaşam Bilimlerinde A’dan Z’ye MİKROSKOPİ” yaşam bilimleri alanında; mikroskop kullanan tüm bilim insanları için büyük bir bilgi birikimi ve deneyimle; güzel Türkçemizle yazılmış temel bir masaüstü kitabı olarak hazırlanmış. Kuşkusuz, lisans ve lisansüstü derslerde kaynak kitap olmayı çoktan hak ediyor.

Bitirirken… Kameradan “bakan ve gören” bir yönetmenin iyi bir senaryoyu bizlere etkileyici olarak sunması gibi, Prof. Dr. Alp Can da bilimsel bulguları uygun mikroskopi tekniğiyle “bakıp”, “görüp”, gördüğümüzü de en iyi biçimde “sunmanın tüm doğru yollarını” bir yönetmen ustalığıyla aktarıyor bizlere kitabında. Gözünüze, elinize, emeğinize sağlık Sayın Alp Can Hocam…

Prof. Dr. Çiler Çelik Özenci





Okuyucu Görüşleri

Sayın Hocam;

MİKROSKOPİ'yi bitirdim, emeğinize sağlık. Naçizane değerlendirmemi sizinle paylaşmak isterim. Kitap o kadar yalın ve sade bir dille yazılmış ki anlatılanı anlamamak mümkün değil. Genellikle bilim kitabı okurken çektiğim sıkıntı kitap seçimi idi. Özellikle Türkçe kaynaklarda olmak üzere birçok bilim kitabı yalınlık açısından okumayı çok zorlaştırıyordu. Cümleler muğlak, cümlelerin ve paragrafların birbiri ile ilişkisi kurulmamış oluyordu. Özellikle muğlak cümleler hem okumamı, hem anlamamı zorlaştırıyor; hem de 'bu bölümün yazarı anlattığı şeyi anlamamış sanırım' düşüncesini uyandırıyordu.

Ancak kitabınızı okumaya ayırdığım 3 günün ne kadar doğru bir karar olduğuna hala gönülden inanıyorum. Bir cümleyi iki defa okumama ihtiyaç duyurmayacak şekilde yalın ifade edilmişti; anlaşılması dikkat ve analiz gerektiren mevzular dahi. Kitabı okurken anlamanın verdiği haz, kitap bittiğinde bilmenin verdiği haz ile katlanarak arttı ve günlük pratiğimizde uyguladığımız eylemlerin nedenlerini öğrenmek mikroskoplara ve mikroskopiye bakış açımı değiştirdi.

Emeğiniz karşılığında sonsuz teşekkürlerimi sunmak ve alanınızdaki yetkinliğiniz karşısında hayranlık ve saygı duymak kendime biçtiğim en büyük borçtur. Tecrübelerinizden, bilgilerinizden ve bunları birleştirerek ürettiğiniz ürün ve yorumlarınızdan istifade etmeye devam etmek arzusu ve umuduyla. Teşekkürlerimi iletirim.

Saygılarımla.

Süleyman Erol
Pamukkale Ü. Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD.

***

Sayın Hocam;

Patoloji Kongresi'nde kitabınızı gördüm ve hemen aldım. Çok güzel ve çok eksikliğini hissettiğim bir kaynak. Son derece sistematik olarak hazırlanmış. Yaşam Bilimlerinde çalışan çok kişi için yararlı olacağını düşünüyorum. Ülkemize bu şekilde özgün bir kaynak kazandırdığınız için kutluyorum ve çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.

Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

***

Alp Hocam;

"Yaşam Bilimlerinde A'dan Z'ye Mikroskopi" muhteşem bir kitap; inanılmaz bir bilgi hazinesi. Mikroskopi konusunda aklıma gelen her sorunun cavabı var; ve denizaltı resimlerinden alıştığımız gibi resimler de mükemmel. Sizi çok tebrik ediyorum ve çok teşekkür ediyorum. Keşke İngilizcesi de olsa da öğrencilerimize bu kitabı kullanarak bir mikroskopi dersi versem diye düşündürttü.

Prof. Dr. Batu Erman
Sabacı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi