JoomlaWatch Stats 1.2.7 by Matej Koval

AQUAgraphs®

Suya Işıkla Yazılanlar / Lights Written on Water

Eylül 2016  September 2016

Ankara Üniversitesi Yayınevi Ankara University Publishers

www.homerbooks.com

ISBN : 978-605-136-294-6

kapak


480 sayfa  480 pages
iki dilde metinler  bilingual texts
15 Bölüm
15 Sections
452 sualtı fotoğrafı  452 underwater photographs
sert kapak ve kutu  hard cover (33.5 cm x 23.5 cm) within a hard box


Deniz canlıları ve deniz-insan ilişkisi günümüzün en popüler konularından birisini oluşturmakta. Giderek gelişen ve yaygınlaşan dalış turizmi, beraberinde binlerce kişinin dalışa başlamasını, dalış yapanların da yeni bölgeleri keşfetmesini sağlamakta. İnsanoğlunun denizin altını merakına koşut olarak günümüzde giderek artan ve görselliği öne çıkan kitaplar, dergiler ve web sitelerine her gün yenileri eklenmekte.

Yirmi yılı aşkın süredir su altında fotoğraf çeken ve bu dünyanın hayranlarından birisi olarak 2016 yılının Eylül ayında yepyeni bir anlayışla yeni kitabım AQUAgraphs’i yayınladım. Suya ışıkla yazmak anlamına gelebilecek “aquagrafi” terimini su altında çektiğim fotoğrafları tanımlamak için ilk kez 2009 yılında web sitesinde kullandım. Bu eserde de su altı dünyasına ilginç bir pencereden bakmaya çalıştım. On beş bölümden oluşan ve yer yer iki sayfaya yayılan büyük fotoğraflarla desteklediğim kitapta “Bir Varmış...Bir Yokmuş”, “Önce Onlar Vardı”, “Sen ve Ben”, “Ortak Yaşam”, “Yüzen Yüzler”, Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz” ve “Denizin Mücevherleri” gibi özgün bölümler yer almakta. Yaklaşık 460 su altı ve üstü fotoğrafının yer aldığı, büyük formatta 480 sayfa olarak hazırladığımız bu eserin baskı ve yayın masraflarının yüksek olduğu günümüzde Ankara Üniversitesi’nin desteğiyle piyasaya çıkmış olması beni oldukça mutlu etti. Katkısı olan tüm kişilere sonsuz teşekkürler.

Marine creatures and the mutual relationship between sea and human beings have been one of the very popular topics in recent years. In parallel to the increasing demand for diving tourism, many people start diving, or the ongoing ones explore new sites. As a result of the curiosity to underwater life, more and more books, journals and web sites are presented for hobbyists.

As an underwater photographer since late 1990’s and an admirer of this world, I am happy to publish my new book “AQUAgraphs. Lights Written on Water” with a novel point of view. I started using the term “aquagraphy” which may in turn be translated into “writing light in water”, for the first time in my web page in 2009 to define my underwater photographs. In this book, I tried to observe the underwater world from a different perspective. Supported by two-page landscape photographs, this volume consists of fifteen creative sections such as “Once Upon A Time…”, “They Existed First”, You and I”, Mutual Life”, “Swimming Faces”, “One For All, All For One” and “Jewels of the Sea”. I am also happy that Ankara University Publishers has accepted to publish such as big volume illustrating big format 460 underwater photographs in 480 pages.


Bölümler / Sections

Mercan Resifi Sistemi  Coral Reef System
Bir Varmış...Bir Yokmuş...  Once Upon A Time..
Önce Onlar Vardı  They Existed First
Sen ve Ben  You and I
Diken Üstünde  Over the Spines
Ortak Yaşam  Mutual Life
Yüzen Yüzler  Swimming Faces
Gece Işıkları  Night Lights
Çaresizlik  Desperation
Kabuğun İçindeki Zeki Kamuflaj Ustaları  Smart Masters of Camouflage Within A Shell
Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin  One for All, All For One
Denizim Mücevherleri  Jewels of the Sea
Moda Desenler ve Renkler  Fashion Colors and Patterns
Su Altı Dünyasının Konukları  Visitors of Underwater World
Dalıştan Önce, Dalıştan Sonra  Before Dive, After Dive

Underwater Show Events

23 November 2015 – Ankara University School of Pharmacy 50th Aniversary Hall, Ankara.

4 May 2016 – First International Cell Death Congress, Dokuz Eylül University, İzmir.

3 September 2016 – Marmara Underwater Imaging Festival, Caddebostan İstanbul.

25 November 2016 – İzmir Economy University Large Hall, İzmir.

21 January 2017 – Dijital Akademi, Ankara.

23 February 2017 – Olympus Sualtı Buluşmaları, Zoomithalat Sirkeci, İstanbul.

3 March 2017 – Ankara Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK), Ankara.


Okuyuculardan Gelenler

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş imzalı bir mektup aldım.

Mektubuyla beraber, ‘AQUAgraphs, Suya Işıkla Yazılanlar’* adlı bir kitap göndermişti.

Prof. Dr. Alp Can’ın denizaltı fotoğraflarına bakmaya başlayınca, renkli, büyülü bir dünyaya sanki kulaç attım, dalış yapanları düşünerek bu kitabı tanıtmaya karar verdim.

Rektörün yazısından bir cümle bu fotoğrafları çeken kişi hakkında özet bilgi veriyor: “İnsan kök hücreleri üzerinde önemli başarılara imza atmış olan Prof. Dr. Alp Can’ın hazırlamış olduğu AQUAgraphs, Suya Işıkla Yazılanlar isimli eser de imgelerin büyülü dünyasında, kişinin önünde büyük bir okyanus açarak bir kuş misali gökyüzünde özgürce süzülmekte ve sanatseverlere yeni ufuklar açmak, yaşamı yeni bir çerçeveden görmemize katkı sağlamaktadır.”

Albümün başındaki, ‘Su Altında 45 Yıl’ı okuyunca tutkunun, bilim ve sanatla buluşmasının öyküsünü öğreneceksiniz.

AQUAgraphs’ta yer alan fotoğrafların birçoğu tropik bölgelerde yer alan mercan resifleri ve oradaki canlı yaşamı yansıtan kareler.

Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin’ bölümünde balıkları bir arada görünce Aziz Nesin’in Camgözler’ini anımsadım.

O bölümdeki açıklama önemli bir bilgi içeriyor: “Balık türlerinin yaklaşık dörtte biri yaşamları boyunca sürü içinde yaşarken yaklaşık yarısı da yaşamının bir bölümünü sürüde geçirir.”

Onları bir arada görmek bende büyük bir aile toplantısına bakıyormuşum duygusu uyandırdı.

Hayvanlar âlemi ile insanlar arasındaki gelgitler her zaman ilgimi çekmiştir.

‘Denizin Mücevherleri’ bölümüne baktığımda, bunlardan esinlenerek ne güzel takılar ortaya çıkabilir diye düşündüm. Hiç kuşkusuz benden önce bunu düşünenler zaten yapmışlardır...

Dalgıçlığa, dalmaya meraklı olanlar için bazı önemli bölümleri saymalıyım:

Bölümün başlığı: ‘Dalıştan Önce, Dalıştan Sonra...

Giriş cümlesi: “Tıpkı doğa fotoğrafçılığının diğer alanlarında olduğu gibi su altı fotoğrafçılığı da kent yaşamı sürenler için bulunmaz sürprizlerle doludur.

Dalışa nasıl, kiminle gitmeniz gerektiği konusunda da bilgiler var.

BENİM gibi bir okursanız, deniz altının güzelliklerinin keşfini hayranlıkla izlersiniz. Eğer dalış yapanlardansanız bilgiler, uyarılar sizin için çok yararlı olacaktır.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dogan-hizlan/meraklisi-icin-bir-hazine-40476203

Doğan Hızlan

***

“AQUAgraphs. Suya Işıkla Yazılanlar” adının hakkını fazlasıyla veren bir başyapıt.

Baktığınız birbirinden muazzam yaklaşık 500 adet fotoğrafın içerisinde kendinizi okyanusun derinliklerde bir seyahatteymiş gibi hissedeceğiniz ve suyun altında yaşayan tarih hakkında ender bilgilere ulaşabileceğiniz bir kitaptan çok daha fazlası.

Ömrünüz boyunca kütüphanenizde saklamak ve gittiğiniz deniz seyahatlerinde yanınızda bulundurmak isteyeceğiniz suyun altında gördüğünüz bir canlı veya bir batık hakkında bilgi sahibi olmak için sayfalarını kurcalayacağınız ve su altı canlılarını daha yakından tanımızı sağlayacak bir bilgi bankası suya ışıkla yazılanlar.

Birbirinden değerli bilgilere ve her biri birbirinden güzel su altı fotoğraflarını bizimle paylaşan Prof. Dr. Alp Can ve bu başyapıtın meydana gelmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

Ozan Koç

***

Kitabı görünce sakin kalınlığından ve ağırlığından ürkmeyin; Alp bizi  denizler altında değil 20.000 fersah, kendi 45 yılı geçkin su altı deneyimleriyle,  çok daha fazlasını  sadece birkaç saate dolaştırıyor... Hem de ne dolaştırmak!. Tarih, coğrafya, biyoloji eşliğinde sentezlediği sanatsal bakisini hayat felsefesiyle yoğurarak yasadığı tüm deneyimini size görsel ve duygusal olarak  aktararak..

Evet, kitabı okuyup fotoğrafları incelediğinizde onun sesini kulaklarınızda duyuyor, heyecanını, azmini ve tutkulu uğraşısını hissederek dünyayı onunla dolaşıp o güzellikleri paylaşıyorsunuz.

Dalış dünyasına bir şekilde dahil iseniz veya değilseniz dünyamızın ¾’ünü kaplayan bu esrarengiz ve eşsiz dünyayı onunla zahmetsizce paylaşmak size de O’nun deyimiyle "Yaşamın hakkını verdiğinizi" hissettirecek.

Çok yaşa Alp Can...

Mehmet Aziz Başkaya

***

"AQUAgrapgs. Suya Işıkla Yazılanlar" adlı kitabınızı büyük bir hızla tetkik ettim. Harikulade fotoğraflar var. Sizi candan tebrik ederim.

Ömer Koç

***

Sayın Prof. Can; tarafınızdan hazırlanan fevkalade detaylı ve güzel deniz kitabınız adeta bir deniz antolojisi gibi,
hemen kütüphaneme koydum.

Rahmi Koç



Denizdeki yaban hayatını anlamaya yönelik tutkum su altını fotoğraflamada beni motive eden en önemli unsur.
Deniz canlılarının davranışlarını öğrenirken ekosistemle kurdukları ilişkileri de anlamaya çalışıyorum.

A desire to understand the marine wildlife is my major motivation for photographing underwater.
While I observe the behaviors of marine organisms, I also spend effort to know how they interrelate with ecosystem.

Bir doğa fotoğrafçısına yüklenen en anlamlı görevin gezegenimizdeki bozulmamış olan bölgelerin “dürüstçe” fotoğraflanması ve belgelenmesi olduğunu düşünüyorum.

I believe that the most meaningful task a nature photographer has to deal with should be to photograph and to document the most pristine places on earth in an “honest” way.


Fotoğraf makinemde biriken AQUAgraph’lar, not defterimde biriken anılar gibidir. Yazmazsam unuturum örneğindeki gibi “çekmezsem unuturum” kaygısıyla “su altı anıları” biriktiriyorum.

AQUAgraphs cumulating in my camera are like memories in my travel notebook. I collect “underwater memories” because of my concern “I will forget, if I don’t photograph” just like “I will forget, if I don’t write”.


Yaşadığımız gezegen yerküreden çok bir "suküre" aslında. Yaşam burada başlamış. Suküreyi fotoğraflamak insanoğlunun geçmişini ve biyolojik atalarını belgelemek gibi.

The planet we live on is more like an “aquasphere” rather than an earthsphere. Life has begun here. Photographing the aquasphere is like documenting the past of human kind and its biological ancestors.

AQUAgraph çekerken konuyla aranızdan su sızmamalı! Ne kadar yakından çekim, o kadar başarılı AQUAgraph.

While taking an AQUAgraph, water should not come between you and your subject! The closer you get, the better the AQUAgraph will be.

Su altındaki bir canlının AQUAgraph’ini çekmek onun yaşamındaki bir anı ödünç almak gibi gelmiştir bana hep. Önce fotoğraftaki başarı payını kendimize çıkarırız, kısa süre sonra canlının güzelliği bizi sarıverir, tüm mükemmelliği ona teslim ederiz.

To me; taking an AQUAgraph of an underwater critter is like borrowing its life for a moment. First, we give credits to ourselves; after a short while the beauty of this organism embraces us, we grant full credit to her.


Bence su altı fotoğrafçılığında pek fazla kural yoktur, sadece iyi fotoğraf vardır. Onu ilk anda sevdiyseniz, o iyi fotoğraftır.

To my view, there is no too much rules in underwater photography; there is just a good photograph. If you are fascinated at first sight, then it is a good photograph.


Konu seçimi ve kompozisyon fotoğrafçının objeyi anlama biçimini ortaya koyar; çünkü ne anladığımız kim olduğumuzdur.

Choosing a subject and a composition often reflects the photographer’s awareness; as we are what we perceive.


Su altında bir AQUAgraph elde etmek son derece kaotik bir ortamı basitleştirmek anlamına geliyor benim için.

To my view, capturing an AQUAgraph means the simplification of the extremely chaotic nature of underwater environment.